• Moja Korpa
Prijavi se
Prednosti korišćenja maslinovog ulja u ishrani - Meraki

Prednosti korišćenja maslinovog ulja u ishrani


Autor: Dragan Grujić; Kategorija:

01.06.2020.

Prednosti korišćenja maslinovog ulja u ishrani Počnite sa zdravim odlukama već danas!

Napisano je mnoštvo stručnih knjiga i urađen je velik broj naučnih ispitivanja o tome kako maslinovo ulje deluje na biohemijske procese u ljudskom organizmu. Svi rezultati istraživanja koji su obavljeni na reprezentativnim institucijama su dokazali da hladno ceđena maslinova ulja, koja spadaju u isti nivo kvaliteta kao Terra Creta ulje, nedvosmisleno povećavaju koncentraciju dobrog holesterola i smanjuje koncentraciju lošeg holesterola u krvnoj plazmi. Dokazano je da osim ove najvažnije i najpoznatije osobine kvalitetnog maslinovog ulja, ono deluje dobro i kod kašlja, kod potrebe za regeneracijom, kod bilo kojih poremećaja na kapilarima, arterijama, srcu, da smanjuje mogućnost stvaranja tromba. Osim povoljnog dejstva na kardiovaskularni sistem ima uticaj i na smanjivanje poremećaja izazvanih bolestima žučne kese, jetre, nervnog tkiva, i problema sa prostatom i sa osteoporozom. Organsko hladno ceđeno maslinovo ulje može da se koristi kao nosač tj rastvarač nečeg drugog ( kantarionovo ulje, nevenovo ulje, i slično).

Zbog toga što su se u našoj kuhinji više koristili neki drugi izvori ulja mi obično maslinovo ulje koristimo jedino za salate, i to najčešće za zelenu salatu jer postoji pogrešno mišljenje da maslinovo ulje ne sme da se zagreva, i da maslinovo ulje nema nikakav kvalitet ako se na organskom hladno ceđenom ulju peče. Maslinovo ulje pri termičkoj obradi hrane se ne sme pregrevati kao što bi se pregrevanje bilo koje druge vrste ulja završilo sa tačkom dimljenja a kasnije i tačkom paljenja bilo koje vrste ulja. Tačka dimljenja maslinovog ulja je 180 C a tačka paljenja je 250 C, dok je tačka gorenja 270C. U svakom slučaju, hladno ceđeno organsko maslinovo ulje ako se koristi za pečenje i dinstanje na nekim normalnim i umerenim temperaturama koje su do 160C će biti lako svarljivo, hrana će biti optimalno pečena odnosno dinstana, i neće doći do razgradnje pojedinih vitamina kako u maslinovom ulju, tako ni u namirnicama koje spremamo. Poznato je da neki vitamini kao što su folna kiselina, vitamin B1, C vitamin su jako nestabilni pa je nepotrebno preterivati sa temperaturnom obradom. Hladno ceđeno maslinovo ulje Terra Creta treba da se koristi za umerenu termičku obradu zato što spada u stabilna ulja. To su ulja koja se u toku prženja ne pene, poboljšavaju ukus hrane koja se sprema i hrana će biti lako svarljiva i preukusna.

Zašto je bolje hladno ceđeno maslinovo ulje?
Plod masline ima tri sloja: ljuska (egzokarp), voćna pulpa „meso“ ili mezokarp, i u sredini koštica. Ta tri dela se u tehnološkom smislu mogu zvati maslina, i postoje ulja na kojima piše da su 100% od masline, ali se dobijaju mlevenjem koštice i mlevenjem svega onog što nam je ostalo iz masline posle dobijanja hladno ceđenog maslinovog ulja. I jedno i drugo je potpuno tačno kada se kaže da je maslinovo ulje, ali hladno ceđeno maslinovo ulje Terra Creta se dobija ceđenjem najkvalitetnijih maslina na temperaturama do 27C. Stoga u sastavu ovakvo ulje ne sadrži transmasne kiseline i ne narušava se sastav omega masnih kiselina, niti masne kiseline menjaju svoju biološku vrednost. Kada ostane deo masline posle dobijanja hladno ceđenog maslinovog ulja klase kao što je Terra Creta, u ostacima te masline i dalje ima masnih kiselina koje se mogu ekstraktovati pri povišenim temperaturama i mlevenjem koštice. Naravno da takvo ulje nije hladno ceđeno i samim tim nema isti kvalitet kao hladno ceđeno maslinovo ulje klase Terra Creta.

Organsko maslinovo ulje se dobija na bezbedan način i masline nisu tretirane herbicidima, insekticidima, niti bilo kojim hemijskim preparatom koji ima bilo kakvu karencu. Zahvaljujući tome što na Kritu postoji teritorijalna izolovanost, ne postoji verovatnoća da se plantaže moraju prskati kao što je slučaj na nekim drugim teritorijama gde je raspored biljnih kultura i domaćih i divljih životinja takav da se lako prenose bolesti. Terra Creta organsko maslinovo ulje se nalazi na takvom geografskom području da poseduje i sertifikat da ne postoji ni zagađenje nikakvog aerobnog hemijskog zagađivača.

Hladno ceđeno organsko maslinovo ulje Terra Creta je bogati izvor omega masnih kiselina. Omega masne kiseline su nezasićene masne kiseline koje naš organizam ugrađuje u ćelije ljudskog organizma. One su zadužene za regulaciju najfinijih biohemijskih procesa u ljudskom telu a sav višak nezasićenih masnih kiselina (nmk) se sagori dajući energiju kao i bilo koja druga masna kiselina u procesima beta oksidacije - tako da korišćenjem Terra Creta ulja (ako se pridržavamo osnovnih i normalnih principa pravline ishrane) ne možemo preterati sa unosom nmk i samim tim izazvati bilo kakav poremećaj u organizmu nego nam te nmk pomažu za normalan i zdrav rast i razvoj kod dece ili za regeneraciju i čišćenje krvnih sudova i druge važne procese kod odraslih ljudi. Ne postoji gornja granica starosti, posle koje je hladno ceđeno maslinovo ulje bogato omega masnim kiselinama nepoželjno koristiti. Kako za prelivanje salata i slično, tako i za dinstanje i prženje.
Kada se na malo maslinovog ulja blago ispeče losos, i kada se spremi zelena salata sa maslinovim uljem učinili smo za naše zdravlje mnogo. Isto tako, kada se sa maslinovim uljem bademom, lešnikom, ili suvim voćem napravi slatkiš ili desert takođe smo mnogo uradili za naš organizam.

KAKO SKLADIŠTITI MASLINOVO ULJE
Svetlost, toplota i kiseonik su najveći neprijatelji maslinovog ulja. Da bi vaše maslinovo ulje što duže zadržalo svoju svežinu i hranjive sastojke, Terra Creta savetuje sledeće:
Maslinovo ulje čuvati na mestima koja nisu izložena uticaju svetlosti (npr. kuhinjski elementi)
Maslinovo ulje čuvati u zatvorenim tamnim staklenim posudama ili u posudama koje ne propuštaju svetlost (keramičke ili inox posude)
Idealna temperatura za čuvanje maslinovog ulja je 15 °C i nemojte ga izlagati temperaturama koje su više od sobne

Autor tekstova: diplomirani dijetetičar nutricionista Dragan Grujić
Bibliografija:"Klinička lipidologija", Savremena administracija 2000. Beograd, Lazar Lepšanović i Ljiljana Lepšanović sa saradnicima
"Obrada namirnica i pripremanje dijeta", Viša medicinska škola 2006. Beograd, Magistar Trbović B Branka


Izvor: https://terracretashopsrbija.rs/
Loading...