• Moja Korpa
Prijavi se
Zašto je maslinovo ulje dobro za zdravlje - Meraki

Zašto je maslinovo ulje dobro za zdravlje


Autor: Irena Puač; Kategorija: Maslinovo ulje

29.09.2023.

Maslinovo ulje kao lek, mit ili istina? Zašto je maslinovo ulje toliko čuveno i da li zaista može da doprinese očuvanju našeg zdravlja? Šta znače polifenoli u maslinovom ulju? Šta znači da je ulje ekstra devičansko?

Zašto je maslinovo ulje dobro za zdravlje?
Kada poželimo da se pozabavimo svojim zdravstvenim stanjem (neretko tek kada dobijemo neku bolest) i počnemo da istražujemo o zdravoj ishrani, nailazimo na pregršt različitih informacija. Puno je tekstova o raznim namirnicama, dijetama, čudotvornim sokovima, aktuelnim trendovima u ishrani...
Istina je da ne postoji čudotvorna namirnica koja nam može rešiti sve probleme. Za svoj organizam možemo učiniti najviše ako postanemo fizički aktivni, odstranimo nezdrave navike i konzumiramo više kvalitetnih i korisnih namirnica.
Jedna od najčešće pominjanih namirnica koje doprinose našem zdravlju jeste hladno ceđeno to jest ekstra devičansko maslinovo ulje.

Zašto je maslinovo ulje toliko čuveno i da li zaista može da doprinese očuvanju našeg zdravlja? Da li je to samo mit? Zašto se napominje da je hladno ceđeno? Šta znači da je ulje ekstra devičansko?

Puno pitanja, i na sva imamo odgovor!

Pre svega je važno znati od čega se maslinovo ulje sastoji i šta ga čini toliko dragocenim.
Maslinovo ulje sadrži masne kiseline, vitamine i POLIFENOLE. Polifenoli u maslinovom ulju su najveća snaga ove zlatne namirnice. To su antioksidansi koji sprečavaju slobodne radikale da pokreću upalne i druge štetne procese u našem organizmu.

Klinički je dokazan učinak svakodnevnog konzumiranja hladno ceđenog maslinovog ulja:
- reguliše krvni pritisak
- snižava vrednosti šećera u krvi
- snižava C-reaktivni protein
- umanjuje mogućnost nastanka kardiovaskularnih bolesti čak i kod genetski predisponiranih osoba

Što je maslinovo ulje bogatije polifenolima, veće je njegovo blagotvorno dejstvo na naš organizam.

Kako da prepoznam koje je ulje bogato polifenolima?

- Pre svega, ulje koje NIJE ekstra devičansko sasvim sigurno ne može biti bogato polifenolima.
Uvek birajte ekstra devičansko maslinovo ulje. Ekstra devičanska maslinova ulja se dobijaju
isključivo HLADNIM CEĐENJEM. Masline se gnječe i dobija se ceđena maslina to jest ulje.
Temperatura prilikom gnječenja ne sme prelaziti 27 stepeni Celzijusa. Povišena temperatura prilikom ceđenja maslina to jest dobijanja ulja uništava dragocene polifenole. Kada na ambalaži vidite da piše da je maslinovo ulje hladno ceđeno, automatski znači da je ekstra devičansko, i obrnuto.
Rafinisana maslinova ulja zbog načina dobijanja (uz upotrebu naftnih derivata) ne sadrže
polifenole.

- Postoje razlike u sadržaju polifenola među maslinama. Neke sorte imaju manje, a neke više polifenola. Uticaj okoline je takođe važan, te je idealna kombinacija vrhunske sorte masline i odgovarajuće nadmorske visine, i nepostojanja zagađivača važna pri formiranju nutritivne vrednosti masline. Sorta maslina koja ima najviši nivo polifenola jeste koroneiki. Ulja bogata polifenolima ostavljaju osećaj peckanja u grlu kada se popije gutljaj.

- Period berbe masline je izuzetno važan faktor koji utiče na nivo polifenola u maslinama.
Sigurno ste čuli za termin „ulje iz rane berbe“. Ulja dobijena iz rano ubranih maslina su među najcenjenijim, upravo zato što masline ubrane pre samog sazrevanja imaju najviši nivo polifenola u svom biološkom ciklusu. Ukoliko želite da koristite izuzetno kvalitetno maslinovo ulje, birajte ono iz rane berbe. Postoji način da prepoznate da li je ulje zaista iz rane berbe. Ova ulja imaju zelenkastu boju i mirišu na prolećnu travu.

- Postoji još jedan način da prepoznate visoko kvalitetno maslinovo ulje, a to je rečenica „The polyphenols of the olive oil contribute to the protection of the blood lipids against oxidative damage“ koja se može naći na etiketi flaše.  Po regulativi IOOC-a (međunarodnog Saveta za maslinovo ulje) i zaključcima EU o blagodati polifenola, dozvoljeno je staviti ovu rečenicu na etiketu, kada ulje sadrži 5mg polifenola na 20gr maslinovog ulja. Prema zvaničnim zaključcima EU, kašika i po maslinovog ulja dnevno utiče na naše zdravlje i poboljšava ga.

U našoj prodavnici možete pronaći visoko kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje iz organske proizvodnje, iz rane berbe i zaštićenog geografskog porekla! Oleum Crete Early harvest ekstra devičansko maslinovo ulje nam stiže sa južnog Krita, prelepog grčkog ostrva i ovo izdanje je u ograničenoj količini. Odlikuje ga izrazito aromatičan i biberast ukus, bogat polifenolima sa čak 460mg po 1kg maslinovog ulja. Ima izuzetno nizak nivo oleinske kiseline, manje od 0,3%. 
U našoj prodavnici u Cetinjskoj 4 možete PROBATI Oleum Crete i uveriti se u njegove odlike. Čekamo vas!
Izvor: https://eur-lex.europa.eu
Loading...